DIENSTEN

Vreemdelingenrecht / Visum

Een visum voor kort verblijf (Schengenvisum) is een officiële toestemming die men nodig heeft als “derdelander” om Nederland of een ander EU lidstaat binnen te mogen reizen. Vaak hebben Nederlandse inwoners nog familieleden of vrienden wonen in het buitenland die ze graag voor een korte duur naar Nederland willen halen. Dan is een dergelijk visum noodzakelijk. 

 

Er zijn een aantal reisdoelen, namelijk verblijf als toerist, familie of vrienden, zakelijk bezoek. Belangrijk is hier dat bij de ambassade in het land van herkomst de juiste documenten worden aangeleverd om een inwilliging te krijgen. Helaas komt het te vaak voor dat de ambassade de aanvraag afwijst omdat of de documenten niet in orde zijn en wordt er geen herstel aangeboden. Ons kantoor is zeer gespecialiseerd op het gebied van visumaanvragen, bezwaren en beroepsschriften. Vaak kunnen wij tijdens een bezwaarprocedure de gebreken van tijdens de aanvraag herstellen.

 

Algemene voorwaarden:

 

– U hebt een geldig paspoort of ander reisdocument. Uw paspoort of reisdocument mag niet meer dan 10 jaar geleden zijn uitgegeven. Ook moet het paspoort of ander reisdocument na vertrek uit Nederland nog minimaal 3 maanden geldig zijn.

– U bent geen gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid. Of voor de internationale betrekkingen van een Schengenland.

– U hebt een (medische) reisverzekering die is afgesloten op uw naam. Dit is niet verplicht als u geen visum nodig hebt. Uw referent (verblijfgever) mag de verzekering ook voor u afsluiten in Nederland. De verzekering heeft een dekking van minimaal €30.000 voor medische kosten in het Schengengebied. 

De verzekering dekt in ieder geval de volgende kosten:

  o Kosten voor terugkeer naar land van herkomst om medische redenen. 

  o Het land van herkomst is het land waarvan u de nationaliteit hebt.

  o Dringende medische zorg. 

  o Spoedbehandeling in het ziekenhuis.

– U hebt voldoende redenen om terug te keren naar uw land van herkomst of land van bestendig verblijf. Bijvoorbeeld omdat u daar werkt, (schoolgaande)

kinderen hebt of een eigen huis. Een retourticket alleen is niet genoeg. Het land van bestendig verblijf is het  land waar u langer dan 3 maanden mag zijn. Omdat u daar een geldige verblijfsvergunning hebt of wacht op een beslissing op een verblijfsaanvraag. 

Extra voorwaarden vakantie of familiebezoek:

– U hebt een reisdoel in Nederland. Dit kunt u laten zien met bijvoorbeeld een hotelreservering in Nederland. Of met een uitnodiging van een referent. Deze referent heeft een geldige verblijfsvergunning of is Nederlander.

– U hebt voldoende geld voor het verblijf in Nederland en de doorreis of terugreis. U hebt minimaal €55 per persoon per dag voor de duur van het verblijf. Of iemand in Nederland staat garant voor u. Dit kan de referent zijn, maar ook een ander persoon. De garantsteller voldoet aan de inkomenseisen.

 

Extra voorwaarden zakelijk bezoek:

U hebt een zakelijk reisdoel met economisch belang voor Nederland. Voorbeelden van zakelijke doelen zijn:

– Overleg of training bij een in Nederland gevestigde bedrijfsonderdeel.

– Aan- en verkoop van producten, zakelijke betalingen en offertes. 

– Naar een beurs, congres of seminar gaan.

– Deelname aan een cultureel of sportief evenement.

– Diplomatiek bezoek (diplomaten).

– Stage of studie (korter dan 90 dagen).

– U bent uitgenodigd door een bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld een stichting, vrijwilligersorganisatie of sportvereniging in Nederland. De uitnodiging mag komen van een buitenlandse organisatie. Nederland moet wel de reisbestemming zijn.

– U hebt voldoende geld voor het verblijf in Nederland en voor de doorreis of terugreis. U hebt minimaal €55 per persoon per dag voor de duur van het verblijf. Of het buitenlandse bedrijf waar u voor werkt, schrijft in de uitnodigingsbrief wie verantwoordelijk is voor de kosten. Het gaat dan om de kosten van het ticket, hotel, transport en medische verzekering.

Scroll naar boven